How to
Kokedama maken 🌕🌱

Kokedama maken 🌕🌱

Kokedama:
Kokedama staat voor Mosbal en vindt zijn origine in Japan. 🇯🇵 Een Kokedama is in feite een klein plantje in een bol aarde met daaromheen platmos. Buiten het platmos seizoen kan men kiezen voor alleen het gebruik van sizal touw om de aarde. Dit werkt net zo goed! 🤗

🖍 Benodigdheden:
– Kleine plant met kleine kluit. Wij kozen een Asparagus.
– Plantenspuit of een kom met water
– Aarde
– Sizal touw
– Schoolkrijtje
– Satéprikker of een breinaald

🍀Stappenplan DEEL 1:
🔸Stap 1: Haal het plantje uit het plastic potje en zet hem aan de kant.
🔸Stap 2: Spray de aarde nat. De aarde moet nat genoeg zijn om aan elkaar te kunnen kleven, en droog genoeg zijn om uiteindelijk een harde bal te vormen die niet drupt.
🔸Stap 3: Vorm met twee handen een ronde bal aarde
🔸Stap 4: Splits de aardbal in twee helften
🔸Stap 5: Plaats de kluit van het plantje tussen de twee helften aarde en druk deze goed tegen elkaar aan. Voeg natte aarde toe om de randen te vullen, totdat er sprake is van een egale, ronde bal. Druk goed aan. Dit is de basis van je Kokedama.

🍀Stappenplan DEEL 2:
🔸Stap 6: Teken met krijt een rondje van ca. 2 cm doorsnede aan de onderzijde van de aardbal.
🔸Stap 7: Pak het touw en duw het uiteinde van het touw met een satéprikker of breinaald op de krijtlijn in de bol aarde. Het touw mag zeker tot 2/3 van de aardbal naar binnen gestoken worden. Voer deze handeling rustig uit om te voorkomen dat de bal aarde niet scheurt.
🔸Stap 8: Pak het touw vast en trek deze om de bal aarde omhoog langs de basis van het plantje. Laat ongeveer een halve cm tussen het touw en het plantje (dit is makkelijker met water geven, maar het hoeft niet). Trek het touw weer omlaag langs de andere kant van de aardbal en leidt het touw langs de krijtrand.
🔸Stap 9: Herhaal stap 8 en leidt het touw langs de streng die je reeds aangelegd hebt. Laat hierbij 1 cm tussen de strengen. Herhaal tot je helemaal rond bent. 
🔸Stap 10: Je hebt nu een bal aarde met na iedere cm een streng touw. Blijf doorgaan met stap 8 en 9 alleen leidt nu de strengen touw tussen de reeds aangelegde strengen zodat de aarde steeds minder zichtbaar wordt.
🔸Stap 11: Je bent nu helemaal rond. Knip het touw af en duw het uiteinde met een breinaald of een satéprikker aan de onderkant in de bal met aarde. Je Kokedama is nu klaar. Geef je plantje water door van bovenaf water te gieten in de bal.

Tags: