Onderhoud
Planten verpotten/ ompotten 🎍

Planten verpotten/ ompotten 🎍

Het is maart en de lente is in zicht! Tijd om je plantjes die langzaam aan wakker aan het worden zijn even goed te verzorgen.

Vanzelfsprekend heb je ze planten in de potten die binnen staan minder water gegeven, en de planten die buiten staan inmiddels ontdaan van de bescherming tegen de kou. Echter, de bescherming voor buiten mag je wellicht nog even laten zitten totdat zeker is dat het niet meer gaat vriezen.

Planten staan in (pot)grond en daaruit halen ze al hun voeding. Echter is het zo dat deze voeding ook opraakt. De oplossing hiervoor is het verpotten. Verpotten heeft vaak ook als gevolg dat de plant weer groter en beter kan groeien.

  1. Kies een bloempot die minimaal 20% breder is dan de vorige pot. Voor een kamerplant in een kweekpot van 20cm is bijvoorbeeld een sierpot van minimaal 24cm vereist.
  2. Vul de sierpot onderin met een laag kiezel of hydrokorrels. Dit is om het water eventueel op te vangen als je teveel water geeft. Deze onderste laag moet ongeveer 0.5 tot 1 cm hoog zijn
  3. Vul daarbovenop minimaal 1 cm hoog nieuwe aarde.
  4. Haal nu de plant uit de oude pot (als de grond wat droger is gaat dat vaak makkelijker).
  5. Haal voorzichtig de oude aarde van de plant. Dit doe je door zachtjes erop te tikken. Niet alle aarde hoeft verwijderd te worden.
  6. Zet de kamerplant in het midden van de nieuwe pot.
  7. Vul de pot ook rond de kluit verder aan met nieuwe aarde.
  8. Geef direct een scheut water.

Je hebt nu je plantje voorzien van een nieuwe voedingsbodem en hij/ zij zal je super dankbaar zijn!